معرفی ماکو(بخش دوم)

متن کامل

در این مقاله به معرفی ماکو و ویژگی های این شهر می پردازیم.

فرهنگ مردم ماکو

  • از جمله سنت‌های کهن شب یلدا، در منطقه آزاد ماکو بردن تحفه برای نوعروسان است، چله بردن به اینگونه است که خانواده داماد هدایا، انواع میوه‌ها، انواع خشکبار، شیرینی و گردنبند یا دستبندی را فراهم می‌کند و آن‌ها را بر روی سینی‌های بزرگ مسی تزئین می‌کند. قبل از غروب آفتاب خانواده داماد این تحفه را به همراه نواختن دف به خانه عروس می‌بردند و شب را میهمان خانواده عروس می‌باشند. اصطلاحاً به این سینی مسی پر از تحفه “خوانچه” می‌گویند.

  • از جمله رسم‌های زیبای ایام نوروز در ماکو رسم “تکم چی” ها نام دارد. چند روزی مانده به عید، تکم چی به طور نمادین، تکم، بز ساخته شده از قطعات چوب را در کوچه‌های روستاها و شهرها می‌چرخاند و در حالی که اشعاری به زبان ترکی و با صدای دلنشین می خواند نوید آمدن عید را می داد و پاداش خود را از مردم می گرفت.

  • مردم ماکو اسفندماه را با عنوان بایرام آیئی ” ماه عید” می‌خوانند و مطابق سنت‌های کهن و قدیمی مردم آذربایجان غربی هفته اول اسفند ماه را “چیله قووان” یعنی هفته‌ای که چله زمستان را فراری می‌دهد یا یالانچی چارشنبه “چهارشنبه دروغین” می‌نامیدند و با آیین‌هایی اتمام فصل زمستان را جشن می‌گرفتند. در ماکو، چهارشنبه هفته دوم اسفند ماه موسم به “کوله چارشنبه” یعنی چهارشنبه کوتاه بود و سومین چهارشنبه نیز “موشتولوقچی چارشنبه “چهارشنبه پیام آور” یا ” قره چارشنبه ” چهارشنبه سیاه یا بزرگ ” یا ” خبرچی چارشنبه ” نام داشت.

غذاهای سنتی ماکو

یاقلی پاپان

این نان از جمله نان‌ّهای صبحانه است که زنان ماکویی در خانه می‌پزند. ترکیبات خمیرش همان ترکیب یالیخ چورکی است با این تفاوت که مواد یالیخ را میانش ندارد.

ساج‌قاورماسی

ساج‌قاورماسی غذایی بر پایه گوشت است. این ترکیب گوشتی حتما باید روی ساج که تابه‌ای سنتی است و روی آتش طبخ شود. به این صورت که گوشت گوسفند را با دنبه و روغن حیوانی تفت می‌دهند تا نرم شود و در نهایت آن را با سسی که از ترکیب ماست رقیق و سیر است میل می‌کنند. این غذا بسیار چرب و پر کالری است.

اولیک چکمسی

این غذا هم مانند اغلب غذاهای استان بر پایه گوشت است. اولیک هم سبزی بومی منطقه است که نقش اصلی را در طعم آن بازی می‌کند. پس از پختن سبزی‌ها و گوشت‌ها به آن برنج اضافه می‌کنند و فرصت می‌دهند تا دم بکشد. این غذا به خاطر سبزی‌اش داروی سرما‌خوردگی است و در زمستان بسیار استفاده می‌شود.

یالیخ چورکی

ترجمه لغوی آن نان ماهی است. این نان از ترکیب خمیر، شکر، دارچین و گردو تهیه می‌شود و چون در نهایت به آن شکل ماهی می‌دهند نان ماهی نامیده می‌شود. زنان ماکویی تقریبا هر هفته از آن می‌پزند و استفاده می‌کنند.

جزوز

این غذا شاید شباهت زیادی به جغور بغور داشته باشد. ترکیبی از سیب‌زمینی نگینی، گوشت و جگر که همه با هم ترکیب و در نهایت به آن گوجه اضافه می‌شود.

چرا منطقه ماکو به منطقه آزاد تبدیل شده ؟

این منطقه از شمال به جمهوری ترکیه ، از شرق با مرز آبی ارس به جمهوری خود مختار نخجوان محدود است که این موقعیت ، منطقه را بعنوان شاهراه ارتباطی ترانزیت کالاهای کشور های آسیای میانه و اروپا بعنوان مهمترین شاخص تجارت جهانی مطرح نموده است. منطقه آزاد ماکو در فرهنگ سرامیکی ماوراء قفقاز (۲۹۰۰-۳۲۵۰ ق.م) و در مواریث مادی و فرهنگی امپراتوری اورارتو نه فقط با جمهوری های آذربایجان و ترکیه بلکه با کشورهای ارمنستان و گرجستان نیز شریک میباشد، لذا منطقه آزاد تجاری- صنعتی ماکو علاوه برهم‌مرزی با ترکیه و نخجوان ، همجوار با ارمنستان و منطقه قفقاز بوده و گلوگاه کریدور زمینی شمال و جنوب (رقیب کانال سوئز در خشکی) و نقطه اتصال آسیا و اروپا می باشد.

با توجه به اهمیت مواصلاتی استراتژیکی قفقاز برای ایران، انجام عمده مبادلات و آمد و شدهای تجاری و سیاسی بین ایران و روسیه و اروپا از این محور می باشد. فاصله اندک منطقه آزاد ماکو از بنادر مرسین در دریای مدیترانه و ترابوزان در دریای سیاه، امتیاز چشمگیری در دسترسی به بازارهای اروپا از راه زمین ودریا است که در مقایسه با بنادر جنوبی کشور در خلیج فارس به دلیل مسافت و صرفه های اقتصادی ناشی از مقیاس جای تردیدی باقی نمی گذارد که این منطقه اقتصادی ترین گلوگاه دررقابت با راه دریایی شرق وغرب در خشکی است.

بازار بزرگ مرزی منطقه آزاد ماکو

بازار بزرگ مرزی منطقه آزاد ماکو در پنج کیلومتری جاده ماکو به بازرگان در سمت چپ جاده قرار دارد. حدود پانصد باب مغازه با برندهای برتر ترکیه، انواع مواد غذایی، پوشاک و لوازم خانگی در این بازار قرار دارد. قیمت مناسب اجناس این بازار نسبت به نقاط دیگر کشور، گردشگران زیادی را مجذوب می‌کند.

اکثر اجناس بازار مرزی ماکو از کشور ترکیه وارد ایران می‌شوند و با کیفیت خوب خود مناسب هر سلیقه‌ای‌اند و باعث شده تا به یکی از محبوب‌ترین جاذبه های ماکو تبدیل گردد. خوب است بدانید که هیچ کالای چینی در این بازار وجود ندارد و خیالتان از بابت خرید راحت خواهد بود. پوشاک، لوازم خانگی و مواد غذایی بخش عمده‌ی اجناس این بازار به شمار می‌آیند که با مغازه‌های رنگارنگ و شلوغ خود شما را وسوسه به خرید می‌کنند. شاید باورتان نشود که شکلات‌های مختلف نیز در بازار مرزی ماکو یافت می‌شود که با طعم لذت بخش خود شما را وادار به خرید می‌کنند.

مسیریابی بازار ماکو

منطقه آزاد مرزی، کیلومتر ۵ جاده ماکو- بازارگان، سمت جاده چپ قرار دارد و به آسانی می‌توانید به آن دسترسی داشته باشید.

مشترک بودن بازارچه مرزی ساری سو ماکو

این بازارچه در حوزه شهرستان ماکو و شهر دوبایزید در استان آغری ترکیه واقع گردیده است. بازارچه ایران در مجاورت گمرک بازرگان توسط فرمانداری شهرستان ماکو احداث و در سال ۱۳۶۸ افتتاح گردید. اما پس از مدتی به علت عدم وجود امکانات لازم در محل بازارچه تعطیل گردید ولی در سال ۱۳۷۰ پس از تهیه امکانات لازم و احداث غرفه ها مجدداً بازگشایی شد.

این بازارچه در حال حاضر دارای ۳۰ غرفه بوده و دارای خدمات رفاهی از قبیل سالن غذاخوری ، نمازخانه ، آب و برق و تلفن می باشد. این بازارچه در کنار گمرک احداث شده و از لحاظ ترخیص کالا و انجام تشریفات گمرکی مشکلی ندارد.۱۰ کشور برتر دنیا از نظر پناهندگی/زندگی بی دردسر (از نظر آماری)

اشتراک بازارچه مرزی صنم بلاغی پلدشت

با فرو پاشی شوروی سابق و مرزهای آهنی غیر قابل نفوذ آن در سال ۱۹۹۱ و روی کار آمدن جمهوری های مختلف از جمله جمهوری خود مختار نخجوان در همسایگی کشور ایران و نیز بواسطه ارتباط و پیوند تاریخی بین ساکنین دو سوی مرز باب مبادلات مرزی غیر قانونی گشوده شد که عملاً منجر به مشکلات عدیده ای گردید. لذا در راستای رفع این مشکلات و برقراری امنیت در مراودات مرسوم در منطقه، بازارچه صنم بلاغی به اهتمام دولت وقت در سال ۱۳۷۱ افتتاح گردید. این بازارچه با ۱۴۰۰۰ متر مربع مساحت در ۳۰ کیلومتری شهرستان ماکو واقع گردیده و در حال حاضر دارای ۳۰ غرفه است.

منبع : charbzaban  و ویکی پدیا

 

جهت سفارش تک یا عمده در فروشگاه شهر زبان پارسا با شماره های 09190888904 و 02166174981 تماس بگیرید.(تلگرام , واتس آپ)

تعداد بازدید: 83
سایر اطلاعات
برای اطلاعات بیشتر به لینک مقابل مراجعه کنید: www.shahrezaban

نظرات

فروشگاه اینترنتی شهر زبان پارسا
کتابفروشی اینترنتی شهر زبان شامل فروش انواع کتاب های زبان انگلیسی، کتاب زبان آلمانی، کتاب زبان فرانسوی، اسپانیایی، ترکی استانبولی و ... برای تمام سنین می باشد.
خرید اینترنتی کتاب زبان و فروش آنلاین کتاب، فروشگاه اینترنتی کتاب، بانک کتاب زبان، فروشگاه کتاب زبان انگلیسی, خرید آنلاین کتاب زبان با تخفیفات ویژه در فروشگاه شهر زبان

با تشکر از انتخابتان مدیریت فروشگاه شهر زبان پارسا

خرید کتاب زبان

مرورگر شما بسیار قدیمی است!
جهت مشاهده این وب سایت به صورت صحیح، بروزرسانی مرورگرتان ضروری خواهد بود. بروزرسانی مرورگر
×